Kennisclips zijn vandaag de dag populair. Maar waar moet je aan denken als je zelf een kennisclip wilt maken? We geven je 5 take-aways om kwalitatief en duurzaam aan de slag te gaan:

  1. Vraag jezelf af wat de bedoeling en de toegevoegde waarde van de video/kennisclip is voor je leerlingen. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit!
  2. Maak afspraken met collega’s over het thema, de inhoud, het materiaal & hulpmiddel dat gebruikt gaat worden. Zo kan de werklast efficiënt verdeeld worden, en heeft niemand het gevoel de zware last te dragen. Samen sterker, toch?
  3. Lange video’s werken niet. Beperk u tot korte video’s van 1 tot 3 minuten, zodat uw leerlingen gedurende de hele video geconcentreerd kunnen blijven. Koppel een leeractiviteit aan de video (een opzoekoefening, een verwerkingsopdracht, een quiz, …) zodat de leerlingen actief met de inhoud van de video aan de slag gaan!
  4. Stel de inhoud van een video op een andere manier ter beschikking (bv. PPT, document, …) zodat de leerlingen tijdens de video kunnen meekijken en achteraf snel iets kunnen nalezen.
  5. Als je van tevoren een aantal goede clips/kennisclips maakt, kun je die later in je gewone lessen gebruiken! Is dat niet handig en duurzaam?