Collega Lieselot, oprichtster en bezieler van d-teach, werd geïnterviewd in verband met de visie van d-teach op online onderwijs door het vakblad ‘Kinderopvang en Onderwijs’. Een belangrijk aspect dat tijdens dit interview geaccentueerd werd is het feit dat technologie de leerkracht nooit zal vervangen. Integendeel, d-teach gelooft, ondanks de sterke opkomst van digitalisering binnen het onderwijs, heel sterk in het belang van de leerkracht binnen het leerproces. 

“Online onderwijs is versterkend voor leerling en leraar.” 

Bij goed onderwijs staat immers niet alleen kennis centraal, maar ook menselijke connectie en persoonlijke interactie. En ook in de digitale klas zijn deze aspecten belangrijk om het leren te bevorderen. Het is immers niet omdat je online lessen geeft, dat je geen persoonlijke band kan hebben met je leerlingen of een onderlinge band tussen je leerlingen kan creëren. Hiervoor heb je als leerkracht in de eerste plaats wel digitale skills en kennis van online didactiek voor nodig. Online lessen kunnen immers net zo kwalitatiefattractief en doelvaardig zijn als een offline les, maar ze moeten doelgericht en niet toolgericht zijn. Daarnaast heb je als leerkracht ook een goed kader (visie, strategie en organisatie) nodig om op een goede manier online lessen te geven. Dit maakt het verschil tussen kwalitatief digitaal onderwijs en noodonderwijs in het kader van COVID-19.  

Klik Kinderopvang en Onderwijs, editie 2020-04 als je benieuwd bent naar het volledige interview of als je graag wat meer tips & tricks wil om je online lessen kwalitatiever in te richten!  

 

Meer info?
Contacteer me via lieselot.declercq@d-teach.com.
Graag tot binnenkort!