Online lesgeven en online leren, hoe doe je dat nu?

Interactief, online lesgeven, hoe doe je dat?
Wat is het verschil tussen kwalitatief duurzaam afstandsonderwijs en noodonderwijs?

Wij ontwikkelden een uniek en eigen pedagogisch raamwerk dat wetenschappelijk onderbouwd is en als inspiratie kan dienen voor online lesgeven met concrete tips. We hopen jullie hiermee ook te helpen bij jullie online lesgeven.

d-teach staat voor Distance Teaching en is opgericht door Lieselot Declercq en Annabel Declercq vanuit een initiatief van pedagogen aan de Universiteit Gent. d-teach bekleedt een unieke positie in het veld van online leren in België aangezien we met ‘d-teach online school een online internationale school zijn met jarenlange ervaring in het online lesgeven en leren. Onze doelgroep bestaat uit kinderen, jongeren en volwassenen uit verschillende landen. d-teach werkt met een interdisciplinair team van leerkrachten kleuter-, lager- en secundair onderwijs, logopedisten, psychologen en pedagogen zodat een doelgerichte, persoonlijke en op maat gemaakte online opleiding kan worden aangeboden. Daarnaast zijn we een expertisecentrum ‘d-teach online training’ waarbij we organisaties helpen om zich te bekwamen in het online opleiden en digital skills. Onze focus ligt op online didactiek en het interactief, motiverend online leren.

Vanuit onze organisatie geloven wij dat ‘online lesgeven’ een noodzakelijke competentie voor iedere leerkracht is. Aangezien een kwaliteitslabel voor online lesgeven onbestaande was, ontwikkelde d-teach zelf een uniek pedagogisch raamwerk voor online lesgeven en online leren in samenwerking met Griffith University in Australië. Het d-teach raamwerk is wetenschappelijk onderbouwd door leertheorieën en mede-opgebouwd door kwalitatieve data van interviews met online leraren. d-teach kreeg hiervoor steun van VLAIO, het Vlaams Agentschap van Innovatie en Ondernemen. d-teach presenteerde dit unieke raamwerk op internationale conferenties zoals Online Educa Berlin en de UNESCO-conferentie Mgiep Tech in India. We zijn ervan overtuigd dat dit model tevens inspirerend kan werken voor alle leraren in het Vlaamse en internationale onderwijs.

Kwalitatief afstandsonderwijs heeft een duidelijke pedagogische visie op online didactiek, is vooraf goed doordacht en gepland, interactief, efficiënt en gestructureerd. Het vereist de omzetting van offline lesinhoud naar een volledige online verhaal.

Wil je ook aan de slag met dit pedagogisch raamwerk?
Wens je concrete tips hoe kwalitatief online opleiden en online lesgeven op te zetten in jouw organisatie?
Contacteer me via lieselot.declercq@d-teach.com.
Graag tot binnenkort!